Internationale bedrijven kijken naar Nederland voor zijn logistieke oplossingen, samenwerkende arbeidskrachten en expertise en innovatie op het gebied van duurzaamheid.
Sommige mensen blijven stilstaan bij het verleden, herhalen wat er misging. Anderen laten zich niet hinderen door het verleden. In plaats daarvan gebruiken ze het verleden om hun toekomst vorm te geven en om zich door het verleden te laten voortstuwen naar grootsheid.
Nederland behoort tot de laatste categorie.
Het spreekt voor zich dat 2020 een ongewoon jaar was. Als gevolg van de Covid-19 pandemie namen de directe buitenlandse investeringen wereldwijd een duik. Maar ondanks een ongekend jaar blijft Nederland aantrekkelijk voor buitenlandse bedrijven. Als wereldleiders op het gebied van innovatie beseften de Nederlanders al snel dat hun inherente veerkracht en aanpassingsvermogen kan worden gebruikt als kompas om hen in de juiste richting te sturen.
Hier volgen enkele van de hoogtepunten die de Nederlandse veerkracht en aanpassingsbereidheid vanaf 2020 illustreren.
Europa’s toonaangevende logistieke locatie
De Europese logistieke sector werd het afgelopen jaar geconfronteerd met unieke uitdagingen, van Brexit tot de COVID-19 pandemie.
De haven van Rotterdam is al jaren de drukste containerhaven van Europa, en 2020 was niet anders. Douaneambtenaren in Rotterdam gingen de uitdaging aan die het gevolg was van Brexit, door de laatste paar jaar meer dan 900 extra agenten aan te werven. Bloomberg merkte ook op dat UPS in Nederland vriesboerderijen heeft gebouwd om COVID-vaccins op de juiste temperatuur te houden, klaar voor luchttransport en distributie.
Het logistieke tijdschrift DC Velocity meldde dat Royal FloraHolland succesvol is in het stroomlijnen van de toeleveringsketen van planten en bloemen via gezamenlijke inspanningen op het gebied van digitalisering en betere verpakking, opslag en transport. Royal FloraHolland koopt en verkoopt 40.000 verschillende soorten planten en bloemen uit meer dan 60 landen.
Het in de VS gevestigde schoenenbedrijf Crocs heeft onlangs zijn EMEA-hoofdkantoor in Nederland geopend, omdat het land strategisch gelegen is om zijn producten over de hele wereld te vervoeren; een bewijs van directe buitenlandse investeringen. Onlangs werd de eerste paal geslagen voor een distributiecentrum van 35.000 vierkante meter in DistriPark Dordrecht, een nieuw logistiek bedrijventerrein in de provincie Zuid-Holland.
Monster Group, Napoleon, Danone, Nippon Express en Snag Tights zijn slechts enkele anderen die distributie- en logistieke activiteiten naar Nederland hebben verplaatst in en voor 2020.
Een op plantaardige eiwitten gebaseerde krachtpatser
Een belangrijk gebied van voortdurende innovatie – deels dankzij directe buitenlandse investeringen – is de Nederlandse agrovoedingsindustrie. Fast Company meldt dat er in Nederland meer dan 60 bedrijven en onderzoeksinstellingen actief zijn op het gebied van plantaardige voeding, en dat er regelmatig nieuwe bijkomen. Momenteel zijn ook verschillende kleinere foodtech-specialisten begonnen met uitbreiden, waaronder Plenti, Top bv en Fumi Ingredients.
De reden voor zoveel plantaardige innovatie in Nederland is dat de Nederlanders de noodzaak van meer duurzaamheid begrijpen. Het land heeft zelfs een eigen onderzoekslaboratorium voor plantaardige producten in de Nederlandse stad Wageningen, waar ook de nummer één landbouwuniversiteit ter wereld is gevestigd – Wageningen University and Research.
In 2020 begon BASF Vegetable Seeds samen te werken met de Universiteit van Maastricht op het gebied van gezonde en duurzame groenteproductie. Dit jaar zal hun samenwerking culmineren in een nieuwe faciliteit op Brightlands Campus Greenport Venlo, Nederland. Het centrum zal onderzoek doen naar moderne veredelingstechnieken, kunstmatige intelligentie en sensorische technologie – alles in een streven naar een duurzamere voedselindustrie.
Beyond Meat, een van de snelst groeiende voedingsbedrijven in de Verenigde Staten, opende ook zijn eerste productiefaciliteit in Europa in Enschede, Nederland. De nieuwe locatie biedt het bedrijf end-to-end productiemogelijkheden in Europa.
Het vinden van nieuwe oplossingen voor biowetenschappen en gezondheid
In maart 2020 slaagden Nederlandse wetenschappers erin de nieuwe coronavirusstreng in riooluitwerpselen te identificeren voordat de eerste besmetting werd gemeld. In de daaropvolgende maanden werd in een onderzoekspaper van de Universiteit Utrecht in Nederland gedetailleerd beschreven hoe wetenschappers een monoklonaal antilichaam hadden gecreëerd dat in het laboratorium in staat bleek het coronavirus te verslaan. Dr. Frank Grosveld, co-hoofdauteur van de studie, legde uit dat de ontdekking “een sterke basis vormde voor aanvullend onderzoek om dit antilichaam te karakteriseren en te ontwikkelen als een potentiële COVID-19-behandeling”.
De Universiteit Utrecht is niet de enige instelling die grote stappen zet tegen het coronavirus. NL Times meldde in april dat de Nederlandse regering 50 miljoen euro heeft bijgedragen aan internationaal onderzoek naar een vaccin tegen het coronavirus.
In reactie op de toewijding van het land aan de biowetenschappen en de gezondheidswetenschappen, hebben verschillende bedrijven vorig jaar grote investeringen in Nederland gedaan. Alnylam Pharmaceuticals breidde zijn in 2018 gevestigde aanwezigheid verder uit, waarbij de president van het bedrijf, Barry Greene, melding maakte van het “levendige biotech-ecosysteem en de aantrekkelijke omgeving van het land, die het mogelijk maakt voor bedrijven met baanbrekende innovatie om te bloeien.” Nederland zal ook de thuisbasis blijven van verschillende Fase 3 klinische testsites voor Alnylam’s late-stage activa.
Ondertussen kondigde MSD (het grootste farmaceutische bedrijf in Nederland) een spin-off aan voor Women’s Health, Organon genaamd, om snel te kunnen reageren op specifieke behoeften van patiënten. Organon wil een wereldleider worden op het gebied van de gezondheid van vrouwen en zal in Nederland 1.200 tot 1.600 mensen in dienst nemen. MSD zet zich verder in voor de sterke punten van de Nederlandse Life Science Health-gemeenschap en haar inspanningen om toekomstgericht te blijven.
Het in Taiwan gevestigde TCI Biotech, een original design manufacturer (ODM) van functionele voedingsmiddelen en huidverzorgingsproducten, heeft onlangs ook zijn eerste Europese kantoor geopend in de haven van Rotterdam, daarbij wijzend op het “uitstekende ondernemingsklimaat, de strategische ligging en de geavanceerde vervoersinfrastructuur” van het land. Bovendien werkt Kite Pharma – een dochteronderneming van Gilead Sciences – aan de implementatie van de eerste CAR T-celtherapie voor bepaalde vormen van non-hodgkinlymfoom. De productiefaciliteit van Kite in Amsterdam is nu volledig operationeel voor de productie van geïndividualiseerde celtherapieën voor maximaal 4.000 Europese kankerpatiënten per jaar.
Waar technologie en digitalisering gedijen
Technologie beleeft ook in Nederland een bloeiperiode dankzij directe buitenlandse investeringen: de Nederlandse technologiesector is zeven keer meer waard dan vijf jaar geleden. Twee van Europa’s hoogst gewaardeerde unicorns – Adyen, het zeer succesvolle betaalplatform dat door Uber wordt gebruikt, en Takeaway.com, een toonaangevende marktplaats voor voedselbezorging, zijn beide uit Nederland afkomstig. Dealroom.co nam beide bedrijven ook op in de lijst van meest waardevolle Europese bedrijven opgericht na 1990. De manager Investor Relations van Takeaway.com, Joris Wilton, vertelde Sifted dat de reden dat Nederland een geweldige plek is voor tech startups is omdat het land “al eeuwen ondernemend is”.
Nederland wordt een leider in kwantumtechnologie met bedrijven zoals Orange Quantum Systems die zich inspanningen om ’s werelds eerste kwantumcomputer te produceren. Nederland heeft de afgelopen vijf jaar ongeveer 350 miljoen euro geïnvesteerd in onderzoek naar kwantumtechnologie. De mogelijkheden om dit te begrijpen kunnen verstrekkende gevolgen hebben voor de samenleving, zoals voor de energiesector, de gezondheidszorg en de logistieke sector, om er maar een paar te noemen.
Met hun sterke digitale netwerk lopen de Nederlanders ook voorop bij werk op afstand. Het land stond in 2019 op de zesde plaats in een digitale gereedheidsindex, waarbij 99% van de huishoudens over een breedbandverbinding beschikte, en werd door de Global Innovation Index 2020 en het European Innovation Scoreboard in de top 5 van wereldleiders op het gebied van innovatie geplaatst. De Harvard Business Review rangschikte Nederland en Singapore als de best voorbereide landen om op afstand te werken toen begin 2020 de eerste ronde van coronavirusvergrendelingen kwam.
Toen het New Yorkse bedrijf Lemonade op zoek was naar een Europees hoofdkantoor, kwamen de twee oprichters, Daniel Schreiber en Shai Wininger, uit bij Nederland vanwege de goede samenwerking, de meertalige en hoogopgeleide beroepsbevolking en het stabiele bedrijfsklimaat met toegankelijkheid tot andere Europese markten.
Maar Nederland is niet alleen de thuisbasis van nieuwkomers. Het in de VS gevestigde internationale mediabedrijf Discovery heeft zijn Nederlandse activiteiten sinds eind jaren tachtig uitgebreid en opende onlangs in Hilversum een nieuwe ultramoderne technologie hub om de opslag van de productie van sportcontent, waaronder de Olympische Spelen van Tokio 2021, te vergemakkelijken.